Çocuklar için sağlıklı 9 atıştırmalık

37

1) Kuru Meyveler

Kuru Meyveler içersinde lif, potasyum ve bol miktarda vitamin bulundururlar. Kuru elma, kuru kayısı, yaban mersini ve kuru üzüm ile çok güzel meyve şöleni yapabilirsiniz. Bu meyveler tatlı oldukları amacıyla miniklerimizin çok hoşuna gidecek.

Eğer bebeğiniz ufakse meyveleri meyve suyuna batırıp yedirebilirsiniz. Kuru meyveler gezmeye çıktığınızda size çok yarar sağlayacaktır.

2) Lavaş ile Baharatlı cipsler

Lavaşları üstüste koyuyoruz. Uzunlamasına 3gen şeklinde şeritler durumunda kesiyoruz. Geniş bir kabın amacıylae üçgen şeklinde kestiğiniz lavaşları koyuyoruz. Üzerine zeytinyağı, tuz ve baharatları ekliyoruz. güzelce harmanlıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisi amacıylae baharatlı lavaş karışımı dökün. Eliniz ile tepsi amacıylae yayın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına veriyoruz. 6-7 dakika kadar pişiriyoruz.

Pişirdiğimiz baharatlı cipslerimizi fırından çıkartıyoruz. 10 dakika kadar soğumaya bırakıyoruz. Servise hazır çocuklarımız afiyetle yiyebilirler.

3) Brownie kek ev yapımı

20 adet orta boy kuru hurmayı ılık suda beklettikten sonra yumuşatın. Sonra çekirdeklerini çıkarın. Çekirdekleri çıkarttığımız hurmaları, yarım su bardağı taze fındık, yarım su bardağı ceviz içi ve 2 yemek kaşığı kakao ile rondodan geçiriyoruz. Küçük kare cam kaba karışımı yayıyoruz ve iyice bastırıyoruz. Üzerini yaban mersini ya da ahududu gibi renkli meyvelerle süsledikten sonra, 1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz. 1 dilim brownie ara öğünde kolaylıkla tüketilebilir. İçerisinde tespit edilen kuru yemişler ve hurmanın da yüksek kalori konusuna sahip olması sebebi ile 1-2 dilimden daha çoğunu tüketmemekte yarar var.

4) Ev yapımı granola bar

Yarım su bardağı çiğ fındık, 1 avuç tuzsuz yer fıstığı ve 1 avuç cevizi rondoda çok ufak olmayacak şekilde parçalayın. 12-15 adet kuru kayısı ve 3-4 kuru inciri ufak ufak doğrayın. Ardından aşağı yukarı 1.5 su bardağı yulaf ezmesi, fındık-fıstık-ceviz karışımı, kuru meyveler ve 1 tatlı kaşığı toz tarçını teflon tavada kavurun. 10-15 dakika kısık ateşte kavurma prosedürü bittikten sonra 2 yemek kaşığı bal ekleyip karıştırın. Karışımı yağlı kağıt serilmiş kare ya da dikdörtgen cam kaba dökün ve sıkıca bastırın. Ardından buzdolabında 1-2 saat bekletin ve dilimleyin. Sütün yanında ara öğün olarak tüketebilirsiniz ya da beslenme çantalarına atıştırmalık olarak verebilirsiniz.

5) Evde steak burger

Bir de sona sakladığım ama benim favorim ev yapımı hamburger var. Ben ekmeğine kadar şahsım yapıyorum sıcacık fırından yeni çıkmış ekmek yerine hazır hamburger ekmeğimi kendinize işkence etmeyin Üstelik yalnızca çocukların değil yetişkinlerinde diyetisyeninizi ikna edip arada bir kaçamağınıza sokabileceğiniz bir tarif

Önce hamburger ekmeği tarifi

Malzemeler

480 gram un, 3 çay kaşığı tuz,250 ml süt 1 yemek kaşığı toz şeker , 1 paket instant maya (10 gram), 3 yemek kaşığı tereyağı (oda ısısında yumuşamış), 40 ml. su
Üzeri amacıyla:1 adet yumurta sarısı 3 yemek kaşığı susam

Püf Noktası

Maya ile tuz birbirine temas etmemeli ki tuz mayayı bozmasın. Bu sebeple tuz ve unu kaşıkla karıştırın, sonra ortasını çukur şekilde açıp instant mayayı ekleyin.Yumuşamış tereyağınızı ekleyin.Hamurunuzun daha acele mayalanmasını istiyorsanız, plastik bir kaba koyup, üstüne streç kapatıp (çok sıkı olmayacak şekilde) fırını fan seksiyonuna getirin. Kapağını biraz açıp, sıcak havanın hamura doğru yayılmasını sağlayacak şekilde önüne yerleştirin.Ekmekler soğuduğunda buzlukta saklayabilir, kullanacağınız vakit buzluktan çıkarıp fırında 5 dakika kadar ısıttıktan sonra ilk tazeliğinde tüketebilirsiniz.

Yapılışı

Hamburger ekmeği hamuru amacıyla; elenmiş un ve tuzu harmanladıktan sonra mutfak tezgahı üstüne alın. Orta bölümünü çukur gibi açtıktan sonra süt, toz şeker, instant maya ve oda ısısında beklettiğiniz tereyağını alın. Kenar kısımlarda kalan unu meydana doğru alarak hamuru yoğurmaya başlayın. Azar azar su ekleyip 10 dakika kadar yoğurduğunuz hamurun üzerini streç filmle kapattıktan sonra hamuru mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamur kabarıp yükseldiğinde hamuru mutfak tezgahına alıyoruz ve hamuru altı eşit parçaya bölüyoruz. Yuvarlayıp tepsiye dizdiğiniz hamurları tekrardan mayalanmaya bırakıyoruz. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp susam serptikten sonra eskiden ısıtılmış 190 derece fırında 40-45 dakika kadar pişirin.

Zevkinize göre hazırladığınız köfte ve karamelize soğan birazda marul ve yeşillik ekleyip servise sunabilirsiniz . Köfte için benim tavsiyem %10 oranında yağlı döş eti çok yoğurmayın tuz ve karabiber dışında baharat eklemeyin , köftenin kalın olmasına ve çok pişirilmemesine özen gösterin

6) Yoğurtlu meyveli bar

1 su bardağı yoğurt ve 6 yemek kaşığı bal’ı yayvan bir kapta iyice karıştırın. Bu karışıma 1 çay bardağı ezdiğimiz fındık parçalarını ekleyin. Üzerine 1 su bardağı tanelenmiş narı ekleyin ve dondurucuda 1 gece bekletin. Dondurucudan aldıktan sonra kare dilimler durumunda soğuk olarak servis edin.

7) Havuç topları


2 adet havucu rendeleyin. 7-8 tane kuru hurmayı ılık suda 10 dakika beklettikten sonra çekirdeklerini çıkartıp rondodan geçirin. Diğer doğrultuda 1 su bardağı fındık amacıylai de rondodan geçirin. Rendelenmiş havuç, rondodan geçirilmiş hurma ve fındık amacıylai, 1 tatlı kaşığı toz tarçın, 2 yemek kaşığı ay çiçeği ya da mısır özü yağında (zeytinyağı dumanlanma noktası düşük bir yağ bulunduğu amacıyla sotelemede tercih etmeyin) soteleyin.

Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak top durumuna getirin. Dekoratif kürdanlara batırarak sıhhatli atıştırmalık olarak servis edin.

8) Çikolatalı mandalina dilimleri


1 adet mandalinanın kabuklarını soyun. Mandalinaları dilimlerine ayırın. Bir kapta 3-4 parça bitter çikolatayı eritin. Her bir mandalina diliminin yarısını benmari usulü erittiğiniz bitter çikolataya ve sonrasında kıyılmış fındık amacıylae batırın.

Ardından bir fırın tepsisine serilmiş yağlı kağıt üstüne yerleştirerek buzdolabında çikolatanın donmasını bekleyin. Çikolata donduktan sonra servis edin.

9) Elma cipsi


2 adet elma, yarım limon, tarçın. Elmaları incecik dilimleyin. Üzerlerine 1-2 damla limon suyu damlatarak parmağınızla yüzeyine yayın. Limon elmaların kararmasını önleyecektir. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye endeks ve üstüne tarçın serpin. 100 derece fırında 1 saat tutun. Tercihen gece yapın elmalar bütün gece fırında kendi kendisine soğuyan fırında kalırsa çıtır çıtır olur.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku